6 padomi vīnu izvēlei pie vakariņu galda

 
Ēdieniem piemeklējot īsto vīnu, nereti vakariņu baudījums var tikt pacelts augstākā līmenī, sniedzot jaunus garšas un smaržas piedzīvojumus. Vīna un ēdiena saderības veidošanā nav striktu principu, tomēr esam sagatavojuši dažas padomus, kuriem sekojot, vīna izvēle pie vakariņu galda var šķist vieglāka un neliks vilties.

 

Padoms Nr.1
Pievērs uzmanību vīna izcelsmes vietai. Iespējams viens no drošākajiem principiem, kam sekot, no kura reģiona cēlies ēdiens, no tā paša reģiona izvēlies arī vīnu. Katra vīna darīšanas valsts un reģions lepojas ar tradicionālajiem ēdieniem. Ikdienā tie tiek baudīti kopā ar vietējo vīnu, attīstījušies un veidojušies viens otram blakus, tāpēc nereti tā ir visdrošākā izvēle. Daži izcili piemēri:  Brunello di Montalcino tiek pieskaņots visdažādākajos viedos pagatavotai mežacūkas gaļai, Sauternes desertvīns no Bordeaux ir klasika ar Roquefort zilo sieru, savukārt svaigais un aromātiskais Sancerre vīns, kas darīts no Sauvignon Blanc vīnogām, lieliski papildina svaigu kazas sieru.

 

Padoms Nr.2
Pieskaņo vīnu ēdiena spilgtākajam elementam. Katrā ēdienā šis elements būs cits. Tas var būt gan pagatavošanas veids, mērce vai īpašas, izteiksmīgas garšvielas, kas pievienotas ēdienam. Ja delikāta baltā zivs ir pasniegta ar bagātīgu sviesta mērci, tad prātīgāk ir pieskaņot vīnu mērcei, meklējot vīnu ar atsvaidzinošu skābuma līmeni un pilnīgu struktūru. Uz oglēm ceptam steikam būs jūtamas karamelizācijas un kūpinājuma notis, kas jāņem vērā, piemeklējot vīnu. Te vislabāk piestāvēs labas koncentrācijas vīns ar nobriedušiem, zīdainiem tanīniem, kā piemēram, Austrālijas Shiraz.

 

Padoms Nr.3
Uzmanīgi ar pikantiem ēdieniem. Izteikti pikanti un asi ēdieni nereti var radīt iespaidu, ka vīns ir pliekans, ass un pat rūgts. Izvēloties baudīt asus ēdienus, vērts pievērst uzmanību arī vīna alkohola apjomam. Jo lielāks vīna stiprums, jo asāks un rūgtāks šķitīs vīns. Tā vietā priekšroku vērts dot svaigiem, aromātiskiem vīniem ar salīdzinoši zemu alkohola līmeni un augļainu saldumu pēcgaršā. Zemais alkohola līmenis nespēlēs pretī asajam ēdieniem, bet saldums vīnā izlīdzinās pikanto raksturu un izbalansēs paleti un pēcgaršu. Uz šī paša principa ir balstīta teju visa austrumu virtuve, kur ēdieni bieži tiek pasniegti pikanti saldā mērcē.

 

Padoms Nr.4
Pretstati pievelkas. Jā, arī vīna un ēdiena saderības pasaulē mēs sekojam šiem pašiem pamatprincipiem. Izturēts zilais siers, kas ir izteikti sāļš un koncentrēts, pasniegts kopā ar klasisku saldu portvīnu, būs viens no ēteriskākajiem baudas piedzīvojumiem. Tapāt pie trekniem ēdieniem (ezera zivis, dažādas sviesta mērces, klasisku burgeri) nereti pieskaņo vīnus ar augstu, sulīgu skābuma līmeni, tādejādi atsvaidzinot garšas kārpiņas un attīrot pēcgaršu. Pie sāļām uzkodām, piemēram, kartupeļu čipsiem un pat popkorna, drosmīgs, bet lielisks papildinājums būs sauss šampanietis.

 

Padoms Nr.5
Vīnam jābūt saldākam par desertu. Sākotnēji šis var šķist aplams apgalvojums, bet tik tiešām pasaules labākie sommelier stingri seko šim principam. Pat, ja vīns ir izteikti augļains un sulīgs, baudot to kopā ar klasiskiem saldiem desertiem, tas garšos pliekans, neinteresants un izteikti skābs. Tā vietā, izvēloties vīnu saldāku nekā deserts, ēdienā tiks izcelts tā augļainums un struktūra, veidojot jaunas garšas baudījumu.

 

Padoms Nr.6
Uzticies sev. Izvēlies vīnu, kas garšo tev. Rūpīgi analizējot visas ēdiena īpašības un piemeklējot “teorijā” visatbilstošāko vīnu, vienalga var gadīties vilšanās. Ja nepatīk konkrēts vīna stils, tas visticamāk (ar dažiem izņēmumiem), negaršos arī servēts kopā ar ēdienu. Tāpēc, izvēloties vīnu, ko pasniegt pie vakariņu galda, vispirms priekšroka ir jādod tam dzērienam, kas garšo pašam un ir pārbaudīta vērtībā ikdienā. Tas pats attiecas arī uz ēdienu – ja negaršo sēnes, tad nebūs iespējams piemeklēt vīnu, kas padarītu sēņu ēdienu baudāmu. Vīna un ēdiena saderība ir personisks piedzīvojums un katram no mums tas ir ļoti individuāls.